Video op je iPad: Air Video versus VLC Media Player

Gisteren kwam de VLC Media Player voor de iPad beschikbaar in de Apple Store. VLC / VideoLAN is een bekende naam omdat de open source, gratis, videoplayer onder Windows, de Mac, Linux, in staat is “alles” af te spelen. En er is zelfs een versie die je op een USB-stick kunt zetten voor als je iets wilt afspelen op een computer/laptop waar hij nog niet op geïnstalleerd staat.
Voor de iPad waren de verwachtingen dan ook hoog gespannen. Zou de VLC Media Player wel toegelaten worden door Apple? En zouden daardoor dan meteen alle problemen met de beperkte ondersteuning voor videoformaten op de iPad worden opgelost? Het antwoord op de eerste vraag is ja. Apple heeft de applicatie toegelaten. Om de tweede vraag te beantwoorden wil ik VLC Media Player vergelijken met een andere applicatie voor video op de iPad: Air Video

VLC Media Player
De gratis VLC Media Player lost op de iPad zeker niet alle problemen op. Zo is het geen oplossing voor video die in een webpagina opgenomen is of die je op Dropbox hebt staan. VLC Media Player heeft zich niet geregistreerd (weet niet of dat voor video zou kunnen) als applicatie om videobestanden mee te openen.
In plaats daarvan moet je bestanden via iTunes toevoegen aan de applicatie voordat je ze kunt afspelen. Het synchroniseren duurt uiteraard tamelijk lang, de bestanden moeten via de USB-verbinding op de iPad gezet worden. Voordeel is dan wel dat je ze ook offline kunt bekijken. Nadeel is wel dat je iPad snel vol kan raken als je er veel video’s op wilt zetten.
Maar ik moet zeggen, hoewel er ook berichten zijn van mensen die minder geluk hebben, VLC Media Player speelde zonder problemen de DiVX bestanden af die ik er op gezet had. Alleen was er bij een van de video’s (een al wat oudere) interlacing zichtbaar.

Air Video
Laat ik maar beginnen met twee belangrijke verschillen tussen Air Video en VLC Media Player: Air Video is niet gratis (kost 2,39 euro) en is niet open source. Er is een gratis lite versie die steeds maar een beperkt aantal video’s laat zien. Goed om vooraf even te testen, maar je zult toch echt de volledige versie willen hebben.
De belangrijkste overeenkomst is dat ook Air Video er voor zorgt dat je eenvoudig je eigen video’s kunt bekijken op de iPad. Daarvoor installeer je de gratis serversoftware op een (liefst wat krachtige) computer en geeft je aan welke mappen je op die computer of op het netwerk wilt delen. Op de iPad maak je verbinding met de server en ziet dan de mappen en video’s die je gedeeld hebt. Je kunt ze dan meteen beginnen te kijken. De video’s worden tijdens het afspelen geconverteerd (daarom dus die krachtige computer) en dan gestreamed naar je iPad.
Handig is dus dat je niet hoeft te wachten, maar wil je dat offline doen, dan zul je toch via iTunes moeten. Je kunt in de applicatie aangeven welke video’s aan iTunes moeten worden toegevoegd en als je dan je iPad aansluit kun je ze naar je iPad synchroniseren. Handig is dat ze dan gewoon bij de video’s staan, maar omdat de geconverteerde video’s niet echt kleiner zijn, dus het dan net zo lang als bij VLC Media Player. Ook mooi is dat Air Video overweg kan met losse bestanden met ondertiteling. Je kunt audiotrack en taal van de ondertiteling kiezen. Nadeel is wel dat voor het streamen je computer aan moet blijven staan.
Wie wint er?
Het is jammer dat Air Video geen ingebouwde offline optie heeft. Dus dat je in de applicatie kunt aangeven dat je een video offline (op de iPad) wilt opslaan. Dan had de applicatie wat mij betreft zeker gewonnen. Nu is het een “beide apps hebben sterke punten” verhaal. VLC Media Player heeft als voordeel dat je geen conversie hoeft uit te voeren voor offline bekijken. Air Video heeft als voordeel dat je online meteen kunt kijken zonder kostbare opslagruimte te gebruiken.
Omdat ik alleen voor Air Video hoef te betalen is de keuze snel gemaakt: Ze blijven allebei.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frank Benneker
Frank Benneker
10 jaren geleden

Hoi Pierre,
Persoonlijk ben ik wel een fan van zumocast.

Marc
Marc
10 jaren geleden

Vlak voor Air Video uitkwam heb ik StreamToMe (2,39 euro) aangeschaft voor de iPad, in combinatie met ServeToMe (gratis) op de iMac. Ik heb geen vergelijking gemaakt maar heb wel het idee dat deze combi ongeveer doet en kan wat Air Video ook mogelijk maakt. In elk geval kan ik met genoemde combi prima video op de iPad afspelen. Er zijn ongetwijfeld nog meer alternatieven.

Willem-Jan van Zeist
10 jaren geleden

Nog een voordeeltje aan AirVideo –> zet ook .mkv (HD) bestanden om en je kan ze direct bekijken. Daar moet je wel een aardige PC/Mac voor hebben staan denk ik, maar bij mij werkt het als een zonnetje!
Ik wilde binnenkort ook eens Plex (voor de Mac) uitproberen, da’s meer een soort media totaal-oplossing voor zover ik begrijp. Iemand daar ervaring mee, in combinatie met de iPad?

Steffest
Steffest
10 jaren geleden

Bekijk ook zeker Oplayer HD eens op iPad : het speelt ook allerlei formaat waaronder divx/xvid, doet ondertitels, streaming over http en heeft een download optie.
Perfect voor de geeks die heel hun videobibliotheek thuis of elders op een webserver hebben staan.
VLC op iPad vond ik een enorme teleurstelling : syncen via iTunes zeg … , terwijl het het op andere platforms DE streamingkampioen is.