Microsoft Office Live – Online Office Documenten bewerken

Ik had wel van Microsoft Office Live gehoord, maar had het eigenlijk (ten onrechte blijkt nu) altijd volledig aan Microsoft Office 2010 gekoppeld. En omdat ik nog steeds Office 2007 geïnstalleerd heb staan (de DVD met Office 2010 van SURFspot ligt er wel, maar ben nog niet aan upgrade toegekomen) ging ik er vanuit dat ik er nog helemaal niets aan had.
Toen ik bij André Manssen het bericht over Office Live was ik dan ook verbaasd. Daar ging het namelijk om het gebruik van Office Live *in plaats van* Office 2010. Dus ging ik toch maar eens kijken. Met Google Chrome uiteraard, want dat is op het moment mijn standaard browser.
Ik had al een Hotmail-account (een Live-mail account kan ook), dus kon ik zo inloggen. En tot mijn positieve verrassing werkte het geheel ook zonder problemen in Google Chrome. Ook Firefox wordt netjes ondersteund. Geen gedwongen (tijdelijk) overstap naar Internet Explorer dus om er gebruik van te kunnen maken.

Net als Google Documents is Microsoft Office Live geen complete vervanger van de desktop applicatie. Maar je kunt er nieuwe Word, Excel, PowerPoint of OneNote documenten aanmaken en bestaande documenten bewerken door ze eerst er naar toe te uploaden. Dat gaat in Chrome via een nette drap/drop interface geïmplementeerd in Silverlight.
Downloaden van bestanden kan ook, maar alleen in het formaat waarmee ze online opgeslagen zijn, dus geen snelle conversie naar PDF bijvoorbeeld voor het downloaden.
Op een aantal plekken zie je wél de integratie met Office 2010 en loop ik dus als Office 2003 gebruiker tegen beperkingen aan. De knoppen “Bewerken in Word / PowerPoint / Excel” etc. werken niet zonder Office 2010. Maar daar krijg je dan een nette melding van. Dus ernstig is dat niet.
Ik kon echter wel de PowerPoint presentatie direct in de browser weergeven. Zonder fancy overgangen tussen de dia’s, maar je zou er zo in de browser een presentatie mee kunnen maken én geven.
Ook aan de iPad is gedacht. Nee, je kunt er de documenten niet bewerken, maar wel bekijken. Ook worden edits nog niet real-time doorgegeven, je kunt het dus niet gebruiken om eenvoudig mee te kijken met documenten die actief gewijzigd worden.
Conclusie
Microsoft Office Live ziet er netjes uit. Als je bedenkt dat Microsoft in tijd een stevige achterstand heeft ten opzichte van Google Documenten, dan zie je toch dat Microsoft het nog zeker niet verleerd is. Ze zetten hier een mooie omgeving neer, die uiteraard geen echte vervanger is voor het volledige product, maar wel een goede concurrent voor Google Documenten. Mooi.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties