Het Peter Langenhahn effect


Vanavond verzorg ik een cursusavond tijdens de post-HBO E-learning opleiding van Fontys. Dit keer niet over social software, zoals ik de afgelopen jaren gedaan heb, maar over het maken van instructievideo’s.
Een van de onderwerpen waar ik dan kort bij stil zal staan is het gebruik van het Ken Burns effect voor foto’s. Maar ik denk dat ik er ook maar het Peter Langenhahn effect aan toe voeg.
Je kunt in het filmpje hierboven zien wat het Peter Langenhahn effect is. Hij maakt tijdens een evenement een groot aantal foto’s, tot zo’n 3.000 per avond. Hij maakt ze allemaal vanaf dezelfde plek. Na afloop combineert hij (een deel van) die foto’s dan tot één foto. Het effect is verbluffend. De resulterende foto is een zoekplaatje waarbij op elke vierkante centimeter dingen gebeuren. Nu wordt het gebruikt als kunst, maar je zou je kunnen voorstellen dat je dit toch ook voor instructie/uitleg/demonstratie moet kunnen gebruiken?
Voor €1.200,- per stuk zijn ze overigens veel te goedkoop als je bedenkt hoeveel tijd het kost om ze te maken.
Je kunt de foto’s en het productieproces in het filmpje zien, de foto’s zelf staan ook op de website van Peter (even doorklikken naar portfolio).
(getipt door Gizmodo)

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
JoG
JoG
9 jaren geleden

Misschien past ‘focus stacking‘ er ook bij / in ? Zie ook mijn reacties op ‘Merkwaardige kunst deel 59:de microscopische insectenfoto’s van Tomas Rak“.

Margreet
9 jaren geleden

@Pierre,
het doet me enerzijds denken aan 4k-video, waar je ook zulke gedetailleerde beelden krijgt. Maar je zou het ook kunnen zien als een soort Prezi: ook daarbij blijkt bij goed bekijken het beeld meer te bevatten dan wat je bij de eerste blik ziet. Grappig, als je al die ontwikkelingen naast elkaar zet!