eBook Shoot-out op de iPad #4

Shoot-out Deze week bespreek ik in vijf berichten vijf verschillende apps waarmee je eBooks kunt maken op de iPad. Alle vijf bieden ze de mogelijk om ePUBs en in een aantal gevallen ook PDFs te maken die je kunt lezen op de iPad en soms ook op andere plekken.
Zondag, in deel #1 kwam Book Creator for iPad aan bod, maandag was het tijd voor iBookcreator en gisteren was het de beurt aan eBook Magic. Vandaag de applicatie waar Steve Jobs waarschijnlijk hoofdpijn van zou krijgen: Creative Book Builder

Creative Book Builder Creative Book Builder
Het eerste wat meteen opvalt als je Creative Book Builder opent is dat het openingsscherm er anders uit ziet dan bij de andere apps. tot nu toe. Je krijgt een popup waarbij je op de plus-knop moet klikken om een nieuw boek toe te voegen. Als je dat doet, dan moet je een titel kiezen voor het boek. Het boek dat dan aangemaakt wordt bestaat uit “elements”, blokken die verschillen soorten materialen kunnen bevatten.
Je kunt kiezen uit tekst (titel, paragraaf of Markdown code), media (afbeeldingen, video, audio-opnames, muziek), divers (pagina-overgangen, links, bestanden vanuit Dropbox, de inhoud van het klembord van de iPad, een lijst).
En zo bouw je pagina’s op binnen je eBook op. Je kunt nieuwe hoofdstukken aanmaken, nieuwe elementen binnen die hoofdstukken toevoegen etc.

Creative Book Builder Creative Book Builder
Je kunt het boek voorzien van een cover en alle relevante metadata die bij een ebook hoort.
En uiteindelijk kun je het resultaat openen in iBooks, of uploaden naar bijvoorbeeld Dropbox.

Verrassend aan de applicatie is de editor voor de afbeelding. Die ziet er heel anders uit dan de rest, maar is best krachtig.
Creative Book Builder Creative Book Builder Creative Book Builder Creative Book Builder
Je kunt de afbeeldingen aanpassen met filters, ze bijsnijden, tekst op de afbeelding plaatsen, kortom dit stukje doet eigenlijk niet onders voor de rest.

Maar, ik kan me een aantal reacties voorstellen: “vreselijke applicatie”, of “zo maak je geen app op een iPad, dit is een ouderwetse manier van opbouwen van een applicatie”. Dat is waar, maar de applicatie heeft dan ook niet als doel om photoboeken te maken, maar om gestructureerde eBooks te maken.
ePub is niet alleen een exportformaat, het is ook een importformaat.

Creative Book Builder

Nou moet ik bekennen dat bij het importeren van een door mezelf eerder geproduceerde ePub, niet alle content goed geïmporteerd wordt. Dat is dus nog een beetje een werk in uitvoering. Maar het maakt wel duidelijk waar de kracht van de applicatie ligt.
Ook interessant is de TouchAppCreator applicatie. Daarmee kun je de uitvoer van Creative Book Builder omzetten in een voor touch geöptimaliseerde website. Zo kun je je eBook dus ook online zetten zodat mensen hem kunnen lezen zonder iBooks of andere eReader software.

Touch App Creator
Ook hier is de conversie nog best basaal, maar het maakt wel duidelijk dat je content aan het maken bent voor meer dan alleen de iPad.
Conclusie
Creative Book Builder is geen applicatie om snel een paar foto’s samen te voegen tot iets wat je uitsluitend in iBooks kunt lezen. Het is meer een applicatie voor de ‘traditionele’ elektronische boeken. Hoofdstukken, pagina’s, secties, tekst, afbeeldingen, audio en video. Je zult het allemaal eenvoudig kunnen herkennen.
Het is dus meer een contentbeheeromgeving in de traditionele zin van het woord. Ben je helemaal weg van Book Creator, dan vind je deze applicatie waarschijnlijk helemaal niets.

Als ik een fotoboek zou willen maken naar aanleiding van een excursie of mijn vakantie, dan zou ik waarschijnlijk voor Book Creator gaan. Maar als ik, met alleen een iPad (dus zonder laptop) een reader zou willen maken ter ondersteuning van een stuk onderwijs, dan zou ik het met Creative Book Builder wel aandurven en niet met Book Creator.
Dus…wie deze shoot-out wint is afhankelijk van hoe jij wilt dat het verhaal afloopt. 😉

Creative Book Builder kost €2,99
TouchAppCreator kost eveneens €2,99
Morgen in deel 5: My Story, eBooks maken voor kinderen.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

eBook Shoot-out op de iPad deel 4 http://t.co/V3zrwlAL

trackback
8 jaren geleden

eBook Shoot-out op de iPad #4 (via ICT & Onderwijs BLOG) http://t.co/GGILZrvV

trackback

[…] background-color:#222222; background-repeat : repeat; } ictoblog.nl – Today, 3:20 […]

trackback

eBook Shoot-out op de iPad #4 http://t.co/3qICTGNh