Tip: QR-codes scannen met je iPhone of je iPad 2

QR-code scanners iPad 2 Op Apps in Education staat een lijstje met 10 applicaties waarmee je op de iPad 2 (of straks de iPad 3) zogeheten QR-codes kunt scannen.
Ik vond het niet zo’n heel handige lijst omdat er zowel iPhone als iPad applicaties op stonden, de lijst niet compleet was (er zijn nog meer QR-scanners voor de iPad) én omdat ze je er dus eigenlijk 10 geven om zelf maar uit te proberen. Dat is ook niet praktisch. Je hebt er immers maar één nodig.
Daarom bij mij een kortere lijst: 1 gratis optie voor de iPad en 2 opties voor de iPhone (1 daarvan is gratis, de andere heeft meer opties).

Zoals je aan de schermafbeelding hierboven kunt zien, zijn er heel wat QR-code scanners voor de iPad 2. Ik moet zelf overigens bekennen dat ik veel liever mijn iPhone gebruik voor dat scannen, want de iPad is, zeker met zijn smartcover toch wat minder goed te mikken vind ik. Maar goed het kan.
Qrafter
Eigenlijk zou ik deze hele post kunnen volstaan met één applicatie: Qrafter (gratis)
QR-code scanners iPad 2 QR-code scanners iPad 2
Het is namelijk een gratis, universele applicatie, die van alle applicaties die ik op de iPad bekeken heb veruit het prettigste werkt. En je kunt hem dus ook op je iPhone installeren.
Als je alleen maar QR-codes wilt kunnen scannen op je iPad of iPhone, dan ben je nu klaar. Hoef je dus niet verder te lezen. Wil je ook QR-codes genereren, dan moet je even naar beneden scrollen.
iPhone applicaties
Omdat ik al heel wat langer een iPhone heb dan een iPad met camera, had ik al twee applicaties op die iPhone staan die ik normaal gesproken gebruik voor het scannen van QR-codes:

Neoreader gebruikte ik al in de tijd voordat ik een iPhone had, hij was/is namelijk ook beschikbaar voor Windows Mobile. De app krijgt een lage waardering in de app-store en dat vind ik vreemd, want hij is gratis en snel. Daarnaast kan hij ook “gewone” streepjescodes scannen. Dus de streepjescodes die op boeken en producten staan. En dat kan Qrafter niet.
QR code IPhone QR code IPhone
De screenshot hierboven van Neoreader toont een nog niet scherp gestelde code. Dat moest wel, want als ik wacht totdat de iPhone camera scherp gesteld heeft, was Neoreader ook klaar met het herkennen van de code en kon ik geen screenshot meer maken van het scanproces.
Als Neoreader zo’n “gewone” streepjescode scant, dan krijg je alleen de code, bijvoorbeeld het ISBN-nummer als je een boek scant. Wat je er daarna mee doet moet je zelf weten.
Snel Scan Pro is een combinatie van de gratis applicaties Snel Scan en QR Scanner. Voor 79 eurocent heb je dus beide scanopties in één applicatie en worden er in de applicatie geen advertenties meer getoond.
Waarom ook deze gekocht, naast Neoreader?
QR code IPhone QR code IPhone
Nou, omdat Snel Scan Pro voor een deel van de streepjescodes die je kunt scannen een mooie extra optie heeft: er wordt namelijk meteen een zoekopdracht uitgevoerd naar het product dat erbij hoort. Zoals je hierboven kunt zien krijg je dus niet alleen het ISBN-nummer te zien, maar ook de informatie over het boek dat er bij hoort. Dat bleek ook voor Nederlandse boeken te werken, maar helaas weer niet voor veel van de producten die ik hier in de keuken heb staan of tijdschriften. Dat blijft dus nog een beetje een werk in uitvoering.
QR-codes genereren
Als je nou Qrafter geïnstalleerd hebt en gebruikt, dan kan het niet anders dan dat je ook een of meerdere keren tegen een van de onderdelen van de applicatie bent aangelopen die niet gratis zijn.
Je kunt met Qrafter namelijk ook QR-codes genereren. Op een iPhone leek me dat een beetje onzinnig (al kan ik daar wel gebruiksvoorbeelden bij bedenken), op een iPad kan ik me daar een stuk meer bij voorstellen.
Als je heb in een klas aan een beamer hebt aangesloten en je wilt studenten snel een URL doorsturen, dan is het genereren van een QR-code die ze dan kunnen scannen.
Qrafter kan dat voor je doen. De interface zit ingebouwd, ziet er gebruikersvriendelijk uit, maar kost wel €2,39 (je kunt hem ook meteen als Pro-versie aanschaffen).
Ook hier geldt wat mij betreft: als je het €2,39 waard vindt, dan kun je hem aanschaffen en ben je klaar. Ik heb een paar van de goedkopere applicaties getest (€0,79) maar die werken een stuk minder intuïtief of hebben een minder mooie interface. Als je geld gaat uitgeven, dan zou ik voor Qrafter Pro gaan.
Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een gratis snelkoppeling aanmaken naar deze website of deze website. Die werken zowel op de iPad (op de iPhone ook wel, maar de websites zijn er niet voor geoptimaliseerd) als gewoon op je laptop, zijn heel uitgebreid wat betreft soorten QR-codes die je kunt genereren en kosten helemaal niets.
Samenvattend
QR-codes op de iPad 2 hoeft geen geld te kosten. QR-codes en streepjescodes scannen op de iPhone kan ook zonder dat het geld kost. Dat is ook zo voor het maken van QR-codes.
Voor het scannen van streepjescodes op de iPad 2 heb ik nog geen goede gratis applicatie gevonden. Neoreader werkt wel gewoon op de iPad 2, maar is nog niet als universele applicatie beschikbaar.
[update] Via Twitter kreeg ik een tip van Raoul Teeuwen met een link naar een handige website. Daar hebben ze een aantal QR-readers vergeleken op basis van het aantal soorten QR-codes dat ze kunnen herkennen. Ze weten allemaal wel om te gaan met een gewone URL, maar wat als het bijvoorbeeld een VCARD met persoonsinformatie is (in een van de vele varianten die er zijn), of iets dat als SMS-bericht verstuurd zou moeten worden? Ze hebben ze nog lang niet allemaal getest, maar Qrafter en NeoReader wel en Qrafter heeft veel veel meer verschillende varianten ingebouwde ondersteuning. Ik moet bekennen dat 99% van de QR-codes die ik scan een URL is, maar ook hier zou je met Qrafter beter uit zijn.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tiplijsten
8 jaren geleden

Streepjescode scannen is inderdaad handiger met een kleiner device. Hier onder een mooie vergelijking van streepjescode scanners voor IOS. Er zullen er zeker bij zitten die ook op de iPad goed te gebruiken zijn http://appadvice.com/appguides/show/barcode-scanning-apps-for-ios

trackback
8 jaren geleden

Tip: QR-codes scannen met je iPhone of je iPad 2 http://t.co/QEXtxgEP

Raoul Teeuwen
8 jaren geleden

Nog een aardige test: http://www.marcforrest.com/2011/03/22/top-5-iphone-qr-code-apps/ . Ik heb nog zitten zoeken naar een ander qr test sheet, met bv qr-codes met verschillende grootte, wat vagere qr-codes etc, maar die kon ik helaas nog niet vinden :-).

Kerem Erkan
8 jaren geleden
Antwoord aan  Raoul Teeuwen

Developer of Qrafter chiming in. The next review from Marc Forrest is this:
http://www.marcforrest.com/2011/05/10/qrafter-the-ultimate-iphone-qr-code-app/
Thanks for recommending Qrafter!

trackback

[…] background-position: 50% 0px; background-color:#222222; background-repeat : no-repeat; } ictoblog.nl – Today, 11:22 […]

Sanders
Sanders
8 jaren geleden

Nog een leuke site is http://qrbiz.nl
— copy/past —
Met QRbiz kan je zelf je eigen QR code tags genereren, beheren, integreren & publiceren. Je kan direct digitale ‘Businesscards’, ‘Mobile Enquetes’, ‘Weblinks’, ‘Youtube’ en ‘Reclame Campagnes’ koppelen aan QR Codes. Van elke QR code worden automatisch statistieken bijgehouden, je ziet gelijk hoeveel keer een QR code tags gescand is, op welke locatie en door welke type mobile telefoon.