De nieuwe Google Chrome tabbladen

Google_Chrome Hoe weet je dat je een succesvol product hebt? Als er heel veel mensen gaan klagen als je kleine dingen wijzigt. Zo ook bij de “nieuwe tab” functionaliteit van Google Chrome. Ik had zo half en half begrepen dat daar iets anders aan was geworden, maar omdat mijn eigen Google Chrome versie daar nog geen last van leek te hebben, had ik me er nog niet druk over gemaakt. Gisterenavond werkte Chrome zich echter bij tot versie “30.0.1599.69 m” en kreeg ik opeens ook een andere “nieuwe tab” functie. De verschillen zijn niet enorm, maar je moet even weten waar je de “oude” functionaliteit terug kunt vinden.
Tabbladen synchroniseren
Ik maak namelijk best veel gebruik van het gegeven dat ik (o.a.) de tabbladen tussen de verschillende Google Chrome browsers die ik gebruik (op mijn laptop, mijn desktop, iPad, iPhone 4S en tijdelijk een iPad mini) kan laten synchroniseren. D.w.z. als ik op mijn iPad wat opzoek, bijvoorbeeld een set MTB banden of zo, maar het dan handiger vind om de bestelling op mijn laptop uit te voeren (minder kans op typefouten), dat ik het tabblad dat ik open had in Chrome op de iPad eenvoudig terug kan vinden vanuit Chrome op de laptop.
De functionaliteit zat verstopt in de nieuwe tabblad optie van Google Chrome en is daar nu weg. Vreselijk? Nee, wat mij betreft niet. Want hij zit nu gewoon netjes in een menu.

Google_Chrome_recente_tabs Google_Chrome_recente_tabs_2
Onder de optie “Bladwijzers” vind je nu de optie “Recent gebruikte tabbladen” en daar zie je dan de tabbladen op al je andere apparaten. Wat mij betreft net zo handig. Kies je voor de optie “Meer…” onder aan het lijstje dan kom je alsnog bij een schermvullende weergave waar je ook met een de geschiedenis van je eigen browser te zien krijgt.
Google Applicaties
Een andere functionaliteit die via de nieuwe tab pagina te bereiken was, was het overzicht van Google Applicaties die je in de browser geïnstalleerd had. Daar maakte ik nauwelijks gebruik van. Soms om naar YouTube of Google Mail te gaan, maar de mail lees ik meestal in Outlook.
De update bracht een knop “Applicaties” in mijn bladwijzerbalk:
Google_Chrome_apps Dat hoefde voor mij niet, maar één keer rechtsklikken op de bladwijzerbalk en er was een optie “Snelkoppeling voor apps weergeven” zichtbaar waarmee die uitgezet kon worden.
Na de update had Google me sowieso al gevraagd of ik die applicaties niet nóg prominenter in beeld zou willen door het App-opstartprogramma op de desktop van Windows en de startbalk te plaatsen.
Google_Chrome_0
Nee, hoeft voor mij niet, maar ook hier was eenvoudig vanaf te komen door de snelkoppeling te verwijderen. No biggie.
Google zoeken in nieuwe tab
Nóg een verandering: in een nieuwe tab wordt nu een Google zoekbalk getoond, samen met de iconen van de meest bezochte sites. Tja, als je geen fan van Google bent, dan kan je je hier aan storen, maar Google zoeken is al jaren mijn standaard startpagina (zoals Altavista dat ooit was!). Dus ook hier geen probleem mee.
Google_Chrome
Ik begreep overigens pas later dat dit gewoon je standaard zoekmachine is, dus als jij standaard niet voor Google gekozen hebt, dan zie je die hier ook niet.
Dus…ik ben er wel tevreden mee. En jij? Vreselijk of handig? Het schijnt (nu nog?) uit te zetten te zijn. Maar voor mij is het prima zo.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

De nieuwe Google Chrome tabbladen: Hoe weet je dat je een succesvol product hebt? Als er heel veel mensen gaa… http://t.co/ixVbBNS9Tl