De iPad Mini – de ideale formfactor?

iPad Mini Morgen maakt Apple waarschijnlijk de specificaties en prijzen van de nieuwe iPad 5 en de iPad Mini 2 bekend. Dus vandaag nog snel maar even een bericht over de bijna “oude” iPad Mini 1.
Ik moet het eerlijk bekennen: ik heb me vergist.
Toen Apple de iPad Mini introduceerde had ik zoiets van “ja hoor, een kleinere iPad, doe mij maar gewoon mijn full size iPad”. En zeker gezien het bijbehorende (typisch Apple) prijskaartje leek me dat een iPad die ik aan mij voorbij zou laten gaan. Ik had er eentje in een winkel (bij de Tesco in de UK) zien liggen en oko daar spatte het “hebben hebben hebben” er niet meteen vanaf.
Twee weken kreeg ik de mogelijkheid om een iPad Mini wat langer te proberen. Bijkomend voordeel was dat ik hem meteen kon upgraden naar iOS 7 zodat ik “mijn” iPad 2 gewoon op iOS 6 kon laten en toch ervaring op kon doen met de nieuwe zoetkleurige versie van dit Apple OS.
Wat iOS 7 betreft: mijn eerste indruk is gebleven: wat een lelijk en niet intuïtief ding is dat geworden. En dan heb ik het vooral over de standaard applicaties. Neem bijvoorbeeld de agenda applicatie. Kleuren die pijn doen aan je ogen, soms swipe je links/rechts (zoals in het wekenoverzicht), dan weer van onder naar boven (in het maandoverzicht), soms beweegt de menubalk onafhankelijk van links naar rechts (bij de dagweergave) en wijzigt de rest van de weergave pas als je op een dag klikt, op andere moment beweegt alles al én kun je nog een keer op en neer swipen binnen een dag (zoals bij de weekweergave).
Je kunt van boven het scherm naar beneden swipen voor de notificaties, van beneden naar binnen voor zaken als de volumeregeling die dan ofwel overal werkt, ofwel alleen in het homescherm. De icoontjes van de standaard apps zijn ook lelijk en daarnaast is een deel van de apps wél al bijgewerkt aan de nieuwe layout en een deel niet. Het lijkt Android wel!

Maar ondanks dat, schitterde de iPad Mini de afgelopen twee weken. Waarom? Ik weet het nog niet helemaal precies. Wellicht inderdaad omdat ik hem gemakkelijk met één hand vast kan houden. Ik gebruik hem, net als mijn iPad 2 voornamelijk ‘liggend’. Mijn hand kan zonder problemen om het hele scherm heen óf ik kan mijn hand achter het scherm houden zonder bang te zijn dat hij er vanaf kukelt.
De smalle randen aan twee kanten, gecombineerd met de net wat bredere randen werken perfect in de liggende stand. Je hebt namelijk net genoeg ruimte links en rechts om hem ook zo vast te kunnen houden.
Het scherm lijkt extra scherp. Ik heb geen iPad met retina display, en de resolutie van de iPad Mini is identiek aan die van mijn iPad 2 (1024×768) maar nu verdeeld over een scherm van 7,9 inch in plaats van een scherm van 9,7 inch.
Voor het lezen van elektronische boeken, het lezen van RSS-feeds in Feedly, het bekijken van video’s (via UPC Horizon TV of XBMC), het browsen op internet, is het scherm meer dan groot genoeg.
Natuurlijk, als je wilt typen en het on screen toetsenbord verschijnt, dan is het scherm nog wat kleiner dan het eerst al was bij de “gewone” iPad, maar ja, een proefschrift typen deed ik toch al niet op een iPad.
En de iPad Mini is gewoon lekker compact. Groot genoeg om als tablet praktisch te zijn, kleiner dan een grote iPad.
Dus ik vind het eigenlijk wel jammer dat ik hem binnenkort weer moet inleveren. Want ja, om er zelf eentje te kopen….dan komt toch het Apple-probleem weer om de hoek kijken. Het ding is nou eenmaal niet goedkoop. De goedkoopste versie, 16GB Wifi + smartcover (noodzakelijk) zonder aanvullende garantie kost in de educatie-winkel van Apple €370,09.
Voor €359,21 koop je bij Amazon.de een Google Nexus 7 met 32GB Wifi + LTE (4G) + leren beschermhoes + micro USB OTG kabeltje. Voor een vergelijkbare configuratie (32GB + Wifi + LTE + smartcover) betaal je bij Apple een slordige €600,09. Dat is €240,- extra.
In een recente detailvergelijking van laptopmag.com won de iPad Mini nog op punten van de Google Nexus, en de verwachting is dat iPad Mini 2 die morgen gepresenteerd wordt dat gat niet kleiner zal laten worden. Voor mij voegt de 3G (dat het 4G is doet mij niet zo veel) het nodige toe omdat ik dan ook weer in de trein mijn tablet kan gebruiken. En privé zou ik die 240 euro toch ook wel belangrijk vinden.
Blijft wel dat ik op een iPad Mini gewoon exact dezelfde apps kan blijven gebruiken als dat ik nu al gekocht heb voor de iPad 2 (zonder bij te betalen). En eerlijk is eerlijk, ik vind de iPad Mini met zijn slanke randjes er ook gewoon mooier uit zien dan de Nexus 7.
Ik ga morgen net als de vorige keer, niet achter mijn PC zitten om de verschillende liveblogs te volgen van de Apple keynote. Daarvoor kan ik gerust tot na afloop of tot woensdag wachten. Maar ik ben wel benieuwder dan de vorige keer naar waar Apple mee gaat komen. Helaas staan ze niet bekend om hun prijsvechtersmentaliteit, dus goedkoper zal het wel niet worden. Ik hoop niet dat ze met zoiets sufs komen als een toetsenbord in een smartcover. Dan zijn ze echt het spoor zoek. We zullen het zien.
Oh, en dat andere dikke apparaat naast de iPad Mini op de foto bij dit bericht? Dat is een Samsung Galaxy Tab 7 inch. De eerste generatie wel te verstaan, uit 2011. Pas 2 jaar geleden, maar ook bijna dubbel zo dik als de iPad Mini en veel en veel zwaarder. Dat was tot de iPad Mini mijn referentiekader als het om 7-inch tablets ging. Verklaart wellicht ook wel een beetje waarom ik niet bij voorbaat enthousiast was. 😉

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

De iPad Mini – de ideale formfactor? http://t.co/yS5afodfRO via @ICTOblog #ipad #apple

Patrice
7 jaren geleden

Ipad mini en de Nexus 7 zijn zeer aan elkaar gewaagd. De review van laptopmag klonk niet echt geloofwaardig door te zeggen dat Siri beter zou werken dan Google Now. Daarbij is content voor veel mensen onbelangrijk. Afhankelijk van de bias van de reviewer, komt er steeds een andere winner uit. Bij http://www.techradar.com/news/mobile-computing/tablets/10-best-tablet-pcs-in-the-world-today-1079603 , http://reviews.cnet.com/2733-3126_7-936-3.html en
http://www.tabletguide.nl/41018/beste-koop-top-3-tablets-september-2013/ is dat de Nexus 7.
De Nexus is wat smaller en daardoor fijner met 1 hand vast te houden. Ik zelf heb een Note 3 en ik merk dat ik de tablet steeds minder gebruik. Door nog iets betere vormfactor en nog geringe gewicht, makkelijker langer vast te houden. Nadeel natuurlijk is dat het iets minder makkelijk in je broek past, maar moet zeggen dat ik daar na een paar dagen aan gewend ben. Ik zou geen kleinere telefoon meer willlen!

trackback

De iPad Mini – de ideale formfactor? http://t.co/rH65RgkJKn

Raymond Snijders
7 jaren geleden

Dat is altijd het nadeel van apparaten testen, dat weer terug moeten geven. Ook ik ben zeer gecharmeerd van het 7″ formaat en zelfs mijn exemplaar van de oude 7″ Galaxy Tab vond ik al geweldig 🙂
Ik heb een Nexus 7 van vorig jaar en die bevalt me ook erg goed. Zoals je zegt, het is uitstekend om op te lezen, video’s op te kijken en zo af en toe mag ik ook graag een spelletje spelen. Ik had gelukkig al veel Android apps doordat ik al jaren een Android telefoon heb maar de beste reden was ook toen al de prijs.
Ik zou een iPad Mini 2 ook best willen overwegen maar als ik dan kijk naar de Nexus 7 van dit jaar dan zie ik gewoon te weinig redenen om voor een iPad Mini te kiezen. Misschien is die wel iets mooier van uiterlijk maar beide hebben een retina-achtige resolutie en tja, dat verschil in prijs zie ik er gewoon niet aan af.
Ik snap dat Apple zich niet waagt aan een prijsvechtersmentaliteit maar ik ben wel echt benieuwd hoe lang dit zo door kan gaan. Ik prefereer Android 4.3 boven iOS 7 (had ik zelf vorig jaar ook niet bedacht), de Android apps doen tegenwoordig ook niet/nauwelijks meer onder voor het iOS aanbod maar zeker de prijs van tablets groot en klein ligt zo enorm veel lager bij de Android varianten dat ik me niet voor kan stellen dat Apple dit nog jarenlang vol kan houden.
Hoewel als ik zie hoe goed die nieuwe iPhones verkopen, dan kon het toch nog wel even duren.

Robin
7 jaren geleden

Mijn ouders stonden vorig jaar ook voor de keuze van een compacte tablet (7 of 7.9 inch) voor gebruik van e-mail, nieuws apps, spellen en het zo nu en dan lezen van een digitaal boek/tijdschrift en vroegen toen aan mij wat te kiezen. Ik heb hun toen uiteindelijk de vorige Nexus 7 (2012) met 32GB intern opslag geheugen geadviseerd en daarmee zijn ze tot op de dag van vandaag nog steeds erg blij. Al twijfel ik achteraf wel of het toch niet qua gebruikersgemak wat onhandiger is voor ze.
Ik moet wel bekennen dat ik wel twijfelde of ik hun een iPad mini of Nexus 7 moest aanbevelen, maar qua vrijheid en prijs/opslag je meer waar voor je geld krijgt bij een Nexus.
Qua echte tablet apps is het op iOS nog steeds smullen geblazen qua fraaie tablet apps waar op Android dit nog steeds erg beperkt is al probeert Google het wel meer te promoten in de Google Play store en heeft ook bij het aanbieden van apps door developers een toevoeging gedaan dat het duidelijker zichtbaar wordt op een app ook voor tablets geschikt is. Je zie helaas ook nog steeds dat developers vaak eerst een tablet app voor iOS uitbrengen en vaak veel later voor Android. Kijk naar bijv. Nu.nl en NOS maar ook UPC waar we nu al tijden wachten op een Horizon.tv app waar deze eind 2012 al beschikbaar kwam voor iOS. Het gesloten systeem van iOS qua hardware/software daar kan een Google Android OS i.s.m. de hardware van Samsung/HTC/Sony/enz. niet tegenop. Zelfs niet met de Google Nexus devices.