Avonturen met de Raspberry Pi…

Adventures in Raspberry Pi Vandaag ging mijn jongste aan de slag met het boek Adventures In Raspberry Pi. Gewoon op papier en ‘gewoon’ in het Engels.
Helaas was het bij die eerste keer vooral een oefening in geduld hebben. We volgden namelijk braaf het boek en dus werd eerst de NOOBs Image gedownload (1,32GB), die op een SD-kaartje uitgepakt en daarna eindelijk kon de Raspberry Pi worden opgestart. Daarvoor had ik hem met een HDMI-kabel aan onze TV gehangen, inclusief USB-toetsenbordje en muis die anders aan mijn Mac Mini hangen. De TV gaf niet het meest perfecte beeld (het trilde wat veel), maar direct aanpassen kreeg ik niet voor elkaar.
Daar komt bij dat een tafeltje dicht bij de TV (anders kun je de letters niet lezen) niet de meest handige plek is om te zitten.
Dus…dacht ik, zou het niet mogelijk zijn om de Raspberry Pi te koppelen aan de laptop waar hij anders op zit te werken. Dat kan. Je kunt een Remote Desktop applicatie installeren en in Windows 7 of 8 zit de client om verbinding te maken dan al ingebakken. Wel handig om het IP-adres van de Raspberry Pi “vast” te zetten.
Een eerste test door mijn zoon kreeg als oordeel “hij is af en toe wat sloom”. Is goed mogelijk bij een Raspberry Pi, die zijn nooit heel erg snel. Ik kan niet goed inschatten of hij zichtbaar slomer is dan bij direct gebruikt.

Maar ja, waarom dan niet meteen een stap verder en de hele Raspberry Pi virtueel maken? Dan kun je eenvoudig experimenteren. Vanaf je PC en zelfs zónder dat je hardware moet aanschaffen.
Enige bezwaar lijkt daarbij in eerste instantie het niet kunnen gebruiken van de webcam of van de GPIO pinnen. Die heeft zo’n virtueel image niet.
Maar eigenlijk is er natuurlijk nóg wel een probleem: bij zo’n virtuele machine of zelf een Remote Desktop waarbij de Raspberry Pi bij mij op de studeerkamer in de kast staat, is de hele “verbinding” tussen gebruiker en apparaat weg. Het is terug gebracht tot een programma op een laptop (die een black box is). Terwijl een deel van de charme van zo’n Raspberry Pi juist is dat je, net zoals bij bijvoorbeeld een Arduino, écht nog hands-on aan de slag kunt met het apparaat. Daar ligt een deel van de betovering. Daar ligt het avontuur!

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

Avonturen met de Raspberry Pi… http://t.co/TskAfFuyhS

trackback

[…] Naar de bron van dit nieuwsbericht over pinnen / pinautomaten […]