One remote to rule them all?

Logitech Harmony 650 Ik weet het. De vraag zou moeten/kunnen zijn: waarom nu pas? Waarom nu pas een universele afstandsbediening? Waarschijnlijk omdat mijn eerste ervaring (was geen Logitech) niet positief was. Was een gevalletje “goedkoop is duurkoop”. Maar toen mijn verzameling afstandsbedieningen tot 8 stuks (2 voor de TV, 1  voor de Blu-Ray speler, 1 voor de soundbar, 1 voor de Apple TV, 1 voor de UGOOS UM2 Android stick, 1 voor de HDMI switch, 1 voor de UPC mediabox)  gegroeid was, was het tijd voor wat beters.
In eerste instantie heb ik gekeken naar een Logitech Harmony 350 (ongeveer 40 euro) maar het is uiteindelijk een Logitech Harmony 650 (ongeveer 62 euro incl. verzenden) geworden.

Logitech Harmony 650 De reden hiervoor was het LCD schermpje en het gegeven dat er voor 3 activiteiten een hardwarematige knop aanwezig is.
Het programmeren van de afstandsbediening kan even wat tijd kosten, al wordt je bij het instellen (vind ik) prima begeleid door de wizard. De database van Logitech omvat volgens hun eigen opgave 5000 merken en 225.000 apparaten, via deze pagina kun je vooraf checken of je apparaat ondersteund wordt.
Dat had ik vooraf gedaan, dus ik wist dat al mijn apparaten (inclusief de UGOOS UM2 en de Konig HMDI switch!) ondersteund werden. Ik hoefde dus niet meer te doen dan leveranciernaam en type in te vullen. De bijbehorende icoontjes klopten niet altijd, maar de Logitech weet wel of iets een TV, een mediabox of soundbar (geluidsuitvoer is). En de belangrijkste functies en poorten zijn bekend.
Nadat je je apparaten (max. 8) toegevoegd hebt, kun je activiteiten maken. Dat is echt handig (als het werkt). Zo zorgt de activiteit “TV kijken” er bij mij voor dat:

 1. De TV aangezet wordt
 2. De TV om HDMI 1 gezet wordt
 3. De UPC mediabox aangezet wordt
 4. De LG soundbar aangezet wordt
 5. De LG soundbar op optical 1 schakelt
 6. Alle andere apparaten uitgezet worden.

En dat zit allemaal onder 1 knop op de afstandsbediening.
Omdat mijn TV ‘maar’ 4 HDMI poorten heeft, zit de UGOOS op poort 1 van de externe HDMI-switch die op zijn beurt weer aan HDMI 3 op de TV hangt. Dus “Film kijken” zorgt er voor dat:

 1. De TV aangezet wordt
 2. De TV om HDMI 3 gezet wordt
 3. De UGOOS UM2 aangezet wordt
 4. De HDMI-switch op poort 1 gezet wordt
 5. De LG soundbar aangezet wordt
 6. De LG soundbar op optical 1 schakelt
 7. Alle andere apparaten uitgezet worden.

Er zit ook een knop “Alles uit” op. En die doet (meestal) precies dat: dus de soundbar uit, de TV uit, de UPC uit, afhankelijk van wat aan stond…
MyHarmony
Heb je eenmaal een activiteit gekozen, dan kun je binnen die activiteit niet alleen de knoppen op de afstandbediening zelf gebruiken, maar ook via het LCD-schermpje (geen touchscreen, je gebruikt de knoppen er naast) opdrachten uitvoeren, zoals het pauzeren van de UPC mediabox, of opnemen van het programma. Op zich allemaal functies die ook met de andere knoppen kunnen, maar als je niet weet welke knop dat is, biedt het LCD scherm uitkomst.
Ook mooi: de knop voor het bladeren door de zenders stuurt de UPC mediabox aan, maar de knop voor het volumeniveaus stuurt op datzelfde moment (zodat dat ik hoef te schakelen) de soundbar aan.
Het LCD scherm gaat automatisch uit als de afstandsbediening op de tafel ligt en gaat weer aan als je hem oppakt.  Ook handig voor de batterijen.
Conclusie tot nu toe
Ik ben tot nu toe (na 24 uur) heel tevreden. Soms raakt de afstandbediening in de war. Probleem is namelijk dat blijkbaar niet alle apparaten een apart signaal voor AAN of UIT hebben. Die gebruiken één signaal om te schakelen. Maar als de afstandsbediening dan “denkt” dat het apparaat AAN staat en het uit wil schakelen, terwijl het eigenlijk al UIT stond, dan schakelt het juist op AAN.
En het is even wennen dat de apparaten een eigen leven lijken te hebben. Vooral op de TV zie je dat, die springt dan bv aan op een bepaalde poort terwijl de UPC nog aan het opstarten is en roept dan dat er geen signaal is.
Tenslotte is er ook een probleem dat geen enkele afstandsbediening op kan lossen: de interface van een SmartTV maar ook van bv Android of zelfs de Apple TV is niet helemaal programmeerbaar via de knoppen van een afstandsbediening.
Zo kan ik wel het SmartHub deel van mijn Samsung TV opstarten, maar daarbinnen bv niet ook al Spotify opstarten. Want dat is een icoontje dat met de pijltjes toetsen bereikt moet worden waarna ik op OK moet klikken. Maar dat icoontje kan op verschillende plekken zitten (kan ik zelf verplaatsen), dus ook niet iets waarvan ik zou verwachten dat Logitech er iets aan kan doen.
Idem voor de Apple TV. Die heeft een sluimer modus. Maar dat is een menu-item, die ook met de eigen afstandsbediening niet met één knop (of een vaste combinatie van knoppen) te activeren is.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

One remote to rule them all? http://t.co/DCvWCkCUSK

Remko Boers
6 jaren geleden

Als je minder afstandsbedieningen wilt, kun je natuurlijk ook een apparaat of zeven de deur uit doen. 😉